Vårt hus i Provence: juni 2010

tisdag 29 juni 2010

Sommarkänsla


Stickar på stranden o njuter av den varma vinden. Vattnet har nog nått en temperatur runt 23 grader. Livet är underbart.

måndag 28 juni 2010

Testar youtube för min blom-film

Nu visar det sig om man kan visa en foto-animering med hjälp av youtube...

Tyvärr gick det inte...

Den slår ut efter lunch

Jag fotade en blomma när den höll på att slå ut och satt och fixade en animering för att visa MEN filen blev för stor för att visa i bloggen. =(

Här kan ni i alla fall se några av bilderna. Det gick ganska fort så jag tog bilder mellan var femte till var tionde sekund. Det ser häftigt ut i animeringen men som sagt, det går inte att visa den.
Någon som vet hur man minskar ner filstorleken på en animering utan att göra om den från början???

söndag 27 juni 2010

Olivoljekooperativet

I Maussane hittade vi olivolja på ett kooperativ. Vi fick provsmaka och köpte en liten plåtdunk att kunna njuta av hemma.
Vi har inte lärt oss alla olika sorter av olivolja men prövar oss fram.
Utanför kooperativet blommade Oleandern, eller Nerium som den nog kallas i Sverige.

Besök på vingård

På väg från Les Baux mot Marseille stannade vi vid både en vingård och ett olivoljekooperativ. Först kom vi till vingården.
Årets druvor är inte så stora än men odlingarna är ändå mäktiga att se på.


Vingården låg vid foten av berget och på toppen ser vi Les Baux långt där uppe.



Vinet fanns både i flaskor och boxar och från kranen i väggen kan man fylla på sina egna flaskor el. dunkar. 


Les Baux de Provence

Vi tog en rundtur i onsdags och upptäckte bl.a. byn Les Baux de Provence. På väg dit besökte vi en romersk akvedukt som förr forslade vatten till bl.a. Arles. Alldeles intill fanns en olivlund där oliverna ännu inte var fullväxta.
Där blommade även björnbärsbuskarna.

Les Baux de Provence är en mycket vacker och gammal by som ligger på toppen av ett berg. En medeltida stad med smala små gränder att ströva fram i.
Där finns många butiker men även kyrkor och ett slott att besöka.





Utsikten är fantastisk och någon påstod att man kan se ända till Camargue även om vi inte riktigt visst åt vilket håll och därför inte kunde se det.

onsdag 23 juni 2010

Un Café i Marseille


Sitter i hamnen o dricker en kaffe. Snart ska vi gå en runda o se oss omkring.

lördag 19 juni 2010

When you tell the world you're mine

Lyssna på den vackra kärlekssången från Victoria och Daniels bröllop.

Mullbär


På parkeringen utanför affären växer det mullbärsträd o jag hittade några mogna bär att smaka. Det var mumsigt!

fredag 18 juni 2010

och sen slog den ut...

Blomman har slagit ut och nu hittade jag två knoppar till. Efter att ha sett kanske tusen blommor av den andra sorten är jag alldeles förälskad i den här.

Men visst är den andra också fantastiskt vacker.
Så här ser vår ena sidan av vår innergård ut nu när Passionsblomman klätt in den och den fortsätter växa och göra nya knoppar.

När man tänker att vi bara haft den ett år och att den då var ca 1 m inser man vilken fantastisk växtkraft den har. 

Annan färg?

I mars köpte vi ytterligare en Passiflora till vår trädgård. Då visste vi inte hur otroligt mycket vår första skulle växa men nu har vi den andra också. Den har inte alls kommit igång att växa lika mycket och ser annorlunda ut i bladen, lite bredare blad på nåt vis. I går fick jag se att vi fått första knoppen på den och den har en rödton som gör mig nyfiken på hur den blomman kommer att se ut. 
Snart ska jag fota hur otroligt stor vår passiflora är och hur väl den klär in vår lilla innergård. Men först ska jag åka till stranden och njuta lite. 

lördag 12 juni 2010

Vilken glädje

Idag upptäckte mannen att vi hade två frukter på passionsblomman. Jag som befinner mig i Sverige får vänta ända till måndag morgon innan jag får titta på dem. Men en liten bild fick jag och den får ni också såklart titta på.
Det ska bli så spännande att se hur den utvecklas och hur den smakar sedan när den förhoppningsvis har mognat. Det är fortsatt många blommor. Idag räknade mannen till runt 60 stycken. Helt otroligt tycker jag.

fredag 4 juni 2010

Färgglädje som aldrig sinar

Jag är lika fascinerad fortfarande över dessa ljuvligt vackra blommor. Vi har fortfarande ca 25-30 blommor per dag och det har hållit på i säkert tre veckor nu.
Matematiken kan ni sköta själva och antalet knoppar ökar i samma takt eftersom slingorna växer med rekordfart.
Den uppmärksamme ser biet som slurpar i sig nektar och förhoppningsvis blir det tack vare biets hjälp någon enstaka passionsfrukt någonstans på vår stora växt innan hösten.

torsdag 3 juni 2010

Premiärdopp


Det är betydligt varmare i luften än i havet. Badkruka som jag nog är trotsade jag kylan och tog ett dopp. Det var lika kallt som Vättern i augusti. Men drygt 30 grader i luften gör att det ändå var skönt.

onsdag 2 juni 2010

Picknick mitt i stan

Jag har glömt att berätta om en lite lustig sak. I lördags var flera gränder helt inklädda med grönt, äkta gräs. Jag tog såklart av mig skorna och vandrade barfota för att få känna känslan.
Det var picknick och utdukade bord, musik och på ett ställe fanns till och med en TV utställd där några män satt och tittade på fotboll. Inte tjurfäktning den här gången men ändock TV. En lite annorlunda happening än vad jag varit med om tidigare.
Här står jag framför en gräsklädd, människofylld gränd.

tisdag 1 juni 2010

En ny vinkel


Sitter i skuggan vid foten av Arenan med en kopp espresso o tittar på folk.

Juni = sommar

Idag har lavendeln slagit ut på vår gård. Det är lite tidigare än på lavendelfälten men tids nog kommer även fälten skifta i olika blå och lila nyanser. *längtar*