Vårt hus i Provence: september 2010

lördag 25 september 2010

Morgon

Vilken härlig syn att vakna till blå himmel och solen som håller på att gå upp. Idag är en bra dag och ännu bättre blir det i morgon när mannen kommer hem från en tvåveckors vistelse i Sverige.

torsdag 23 september 2010

Höstfärger

Men innan det blir vår kommer det att vara sensommar som går över i höst och under tiden njuter jag av de här färgerna hemma hos mig.

onsdag 22 september 2010

Vårglädje

Idag cyklade jag iväg till en affär där de sålde blomlökar för 1.29€ och jag köpte både tulpanlökar, iris och olika sorters påskliljor.
Jag hoppas på lite färgglädje tidigt nästa vår i både vårt pyttelilla land och i några krukor.

söndag 19 september 2010

På vår gård

Vår lavendel har alldeles torkat ut den här sommaren och i går köpte jag tre nya för bara 6€. Jag planterade dem i krukor och hoppas både att de slår ut sina knoppar och att de klarar sig över vintern. De övriga blommorna är kärleksört och på stenbänken är det kryddörter, gräslök och indiankrasse som tagit fart och blommar nu igen.

Vår första passiflora dog ju tyvärr men nu har den andra satt fart istället. Tyvärr har den inga knoppar än men det kommer kanske inte förrän till våren. Detta är den med de vackra lilatonade blommorna.
Tre blommor fick vi ju i somras och nu hoppas jag på fler till våren.

Sharonfrukt, Persimon, Kakiplommon, Diospyros

På promenaden med Lena häromdagen såg jag några frukter ligga på marken. Jag kunde inte komma på då vad de heter men de såg i alla fall ut som kakiplommon.
Jag delade på en frukt och smakade lite... Inget gott alls, snarare väldigt beskt men när jag läst om det verkar det som om de vi äter i Sverige, Sharon, är odlade och antagligen sötare. Dessutom var kanske frukten inte mogen. Men titta på bilderna vilket mäktigt träd och vilken otrolig mängd frukt. (klicka på bilden för att få den större)


Hittade den här informationen i ett foruminlägg på odla.nu. (Tyvärr verkar Frukt och gröntfrämjandet inte finnas längre.)
Sharon/Persimon/Kaki
Diospyros kaki
Kaki, eller persimon, är ett lövfällande träd som ursprungligen kommer från Ostasien, troligen Kina eller Japan. Namnet kaki är japanska och betyder frukt. Från Ostasien fördes kaki till Frankrike omkring 1840 och har nu spritt sig till övriga länder kring Medelhavet och till Californien. Idag odlas kaki över hela världen, där klimatet är tillräckligt milt. 

Kakifrukter påminner till utseendet om en tomat, men skiljer sig genom de fyra stora foderbladen. Färgen kan vara gul– eller rödorange. Frukten är indelad i upp till åtta rum. skal och fruktkött har samma färg. När frukten är fullmogen är köttet genomskinligt och har mjuk nästan flytande konsistens. Smaken är söt. De flesta typer är kärnfria. Kaki innehåller i omoget tillstånd stora mängder garvsyra som ger en sträv bitter smak. Garvsyran bryts ned under mognaden. Dessa frukter går därför inte att äta innan de är helt mogna och mjuka. 

Sharonfrukter är kakifrukter som vidareförädlats i Israel. Dessa frukter saknar bitterämnen och kan ätas direkt efter skörd då de fortfarande är hårda. Smaken är söt och fyllig. Ibland skiftar fruktköttet i brunt på grund av sockerutfällningar i frukten. Dessa försämrar dock inte kvaliteten på frukten. 

Källa: Frukt & Grönt Främjandet 


onsdag 15 september 2010

En sväng på marknaden

Glömde tyvärr kameran hemma men tog några bilder med mobilkameran. Gillar squash i lite andra former än vi är vana vid i Sverige.

Det blev också ett gult granatäpple som kanske inte är moget eller så är det bara en annan sort.
Jag hoppas att avokadon är fin inuti. De kostade bara 1€ för tre. Nötterna är till müslin jag gjorde för ett tag sedan.

En solig morgon

Jag älskar den blå provencalska himlen. Inatt har det nog varit lite svalare men solen värmer och idag är det marknad. Jag njuter av livet och ljuset. Så här såg det ut från mitt sovrumsfönster i morse.

lördag 11 september 2010

Folksamlingar


På väg mot svenskträffen såg vi massorna på väg till tjurfäktningen. Det är verkligen fest i hela Arles idag.

fredag 10 september 2010

På promenad genom Arles

Espace van Gogh flödar färgglädjen och ändå kommer de om några veckor riva bort allt och plantera nytt inför hösten och vintern.
Feria du Riz startar idag och ikväll var det massor med stånd som sålde mat och på ett ställe kunde man köpa Hog-Dog. Låter mystiskt men är säkert inte konstigare än en korv med bröd. Ofranskt så det förslår.

torsdag 9 september 2010

Mums


Sitter ute på en restaurang o äter chokladmousse o himlen har just mörknat.

Varmt o härligt


Tyvärr är det massa stenar i vattnet så nåt badat blir det inte. Men det är varmt o skönt att sola en stund.

tisdag 7 september 2010

En utmärkelse

Nu har utmärkelsen Beautiful Blogger börjat snurra runt i bloggvärlden igen även jag har fått den. Den här gången av Anna med bloggen Jag är... 
Jag har fått den flera gånger förut och du kan läsa lite om mig här och lite annat här.
Men här kommer sju sanningar om mig:

  • Jag lever min dröm och njuter av livet till 100%
  • Jag jobbar med fibrer i form av garn, tyg och trådar hela dagarna och i drömmarna på nätterna.
  • Jag har alltid velat möblera om minst en gång om året i mina hem ända tills för fyra år sedan då jag plötsligt slutade med det. Det beror kanske på att jag inte är lika rastlös längre.
  • Jag lär mig franska på "äldre dar". Förhoppningsvis får vi gå "franska för invandrare" i höst.
  • Jag omskolade mig till informationsspecialist när jag var runt 40. Sökte och fick bara roliga jobb efter utbildningen. Men sedan ett år tillbaka arbetar jag i min egen firma. 
  • Jag älskar ljuset i Provence och äntligen har jag hittat mitt paradis.
  • har alltid minst en stickning med mig var jag än går. Man vet aldrig när det blir tid över till stickning. 
Nu är det din tur!
Jag skickar utmärkelsen vidare till:

Det blev visst fem men det får räcka för den här gången...

Linolja & terpentin

Vi har i flera år haft ett bord på uteplatsen och tidigare i Sverige som vi inte har behandlat. Men många fettfläckar senare kände vi att det var dags så jag blandade ihop linolja och terpentin och satte igång. Oj, vilken skillnad det blev och förhoppningsvis mycket tåligare.
När jag kommer hem till Arles igen är det kanske dags att olja en gång till.

måndag 6 september 2010

Dags för fest igen

Till helgen är det både Festival du Cheval och Feria du Riz.
På Arles hemsida hittar du en karta och program över helgens aktiviteter. 

Välkommen!

Innan jag åkte...

Tog ett foto av vår nyaste passiflora innan jag åkte. Den har skjutit iväg och växer längs med gästterrassen. Tyvärr har det inte blivit några knoppar ännu men det kommer förhoppningsvis.
Nu börjar jag längta tillbaka till Provence. Vill ha lite sommar till och hoppas att det är så fint väder på torsdag när jag landar att vi kan åka en sväng till stranden. Det låter ju overkligt när man befinner sig i Sverige som verkligen kommit in i höstmånaden.