Vårt hus i Provence: mars 2011

onsdag 30 mars 2011

På besök i Vence

Efter att vi varit i Nice tog vi vägen om Vence. Mannen har varit där förut, och jag ville gärna dit eftersom Eva på Smultrongården har en Studio där sedan några år. Vi gick en sväng i gamla stan och jag fotade lite. Dessutom blev det en expresso på torget framför Hotel de Ville.
 Vackra gamla gränder och hus som innehöll osedvanligt många gallerier. Antagligen finns målgruppen både som boende och besökare. Det fanns självklart många caféer och restauranger.

 Vi förvånades över att de flesta vi hörde prata inte talade franska utan nordiska språk. Antagligen var det en turistbuss som anlänt för i franska byar borde det ju vara franska som hörs mest.

 Jag älskar vackra dörrar. Det blev bara foto på en, men ååh så vacker.
 Utanför fönstren på det här huset, och flera andra, hängde massor med tvätt. Det påminde mig om Neapel där vi var på bröllopsresa. Det är lite gulligt på något vis.
 Är det kanske här, in till vänster som Evas studio finns. Jag vet att hon visat en bild på ett valv som var ingång och just till vänster var det ett sådant. Men det fanns fler så jag hade kanske fel.
 På caféet i närheten av stadshuset dukades kaffet upp så här fint. En vääldigt söt kaka och en chokladbit ingick i priset.
Här blev visst bilden tagen i motljus men den tog jag från caféet mot ännu ett valv i muren som omringar gamla stan.

Blomstermarknad

 Pioner hamnar absolut bland mina favoritblommor. De här var alldeles speciellt vackra.

Hyacinter i bukett är inte heller dumt.

 Fresia är också en favorit. 
 Fler pioner...
...och vackra tulpaner.
Oliver fanns förstås i med många olika smaksättningar.
Och kanske blir det någon gång ett citrusträd på vår gård, men inte den här gången.
Marknaden var fin men inte i närheten av marknaden i Arles. Men så är den ju också Provence största marknad.

På besök i Nice

Samtidigt som vi hade lite ärenden till Nice tog vi självklart en promenad i omgivningarna. Jag tog mig ner i vattnet över den väldigt steniga stranden. Det gjorde såklart ont i fötterna men jag fick ändå känna på vattnet som var ganska kallt. 16-17 grader kanske. Jag gillar, som ni förstår, sandstrand mycket bättre. 
 Det var ganska mycket folk som låg och solade på stranden. Ett fåtal som även badade men att sola där var nog ganska skönt.



 Ett krigsmonument för att hedra soldater i åtminstone första världskriget. Kanske även i andra.
 Planterade palmer på väg in mot stan.
Även cyklisterna har hastighetsbegränsning på cykelbanan. 

lördag 26 mars 2011

Det sista den här dagen

 20.14 äter vi lite ost och tittar på tv. Eller rättare sagt, tvn är på och jag stickar. Förstår mer och mer men inte allt.
21.14 har jag flyttat mig till datorn för att se om jag hittar Claire Keim som sjöng Over the Rainbow på tv. Hon finns på Spotify men inte just den låten.
22.14 kollar FB innan det är dags att krypa ner i sängen.

Alldeles, alldeles underbart

Det var alldeles för längesedan jag skrev här i bloggen men vädret har varit så fint så jag har helst suttit i solen på terrassen och dessutom har vi vårrensat innergården och planterat om lite växter. Idag är det EFIT-dag så jag har fotat en gång i timmen för att visa vad jag gjort. Början av dagen hittar du i min andra blogg
 11.14 gick jag fortfarande på vår underbara marknad och på bilden, som är klickbar, ser ni lite av vad jag såg.
 12.14 surfade jag på sticknördarnas paradis, Ravelry och letade efter nya modeller att sticka.
 13.14 sorterar jag snäckor och dricker kaffe på terrassen.
 14.14 har jag börjat virka på en av flera, kanelbullar som bonusbarnbarnet ska få i present.
 15.15 äter vi lite lunch som består av Artichaut - kronärtskocka och vitlökssmör.
 16.14 Uppdaterar jag bloggen för Sticka! Sveriges stickförening.
 17.14 har vi tagit en promenad till Place de Forum för den obligatoriska lördagsträffen. Vi sitter tillsammans med mycket folk och njuter av solen.
18.14 är vi hemma igen och medans maten blir klar tittar vi på ett avsnitt av "Vem vet mest" på svt-play.
19.14 Tittar på nyheter och något som liknar Sverige runt fast Frankrike istället. Tänker att vi ska se film men den vi skulle se fungerar inte.

lördag 19 mars 2011

Sommar

 Idag är det plötsligt sommarvärme. Helt fantastiskt men plötsligt är det dåligt med lagom varma kläder i garderoben. Vilken "galen turist" tänkte nog handlaren när jag fotade jordgubbarna. Men vi åt faktiskt jordgubbar igår så idag köpte vi inga.
 Träden på marknadsgatan börjar slå ut nu och i parken är det många av buskarna som både blommar och har gröna blad.
På "fönsterbrädan" till ett hus vi gick förbi blommar Clivian, eller Mönjeliljan som den också heter.

Morgonkaffe i solen


Nu har regnet äntligen dragit iväg och solen visar sig på en klarblå himmel. Sitter i morgonrock på terrassen och dricker mitt kaffe.

posted from Bloggeroid

tisdag 15 mars 2011

Lite solsken


Ser ni forsythian som blommar på skolgården? Idag regnar det men prognoserna säger att det blir sol och värme i slutet av veckan.
Jag håller mig inne och stickar i stället.
posted from Bloggeroid

måndag 14 mars 2011

Blommande träd

Jag har fram till marknaden i lördags trott att de rosablommande träden är mandelträd men nu fick jag se att det är blommande persikor. Troligtvis är det stora persikoodlingar vi sett längs vägen.
Synd att vi inte har plats att plantera ett träd på gården, men vi får njuta på håll i stället.

Jag vill också säga Välkommen till dig som kommer hit till bloggen för första gången, efter att ha läst artikeln om mig i Jönköpingsposten idag. Skriv gärna en kommentar så att jag vet att du varit här. Det går bra att skriva utan att ha någon egen blogg. Välj bara Namn/URL och skriv i ditt namn.  

fredag 11 mars 2011

Fleur de Sureau

Som älskare av flädersaft blev jag glatt överraskad när jag fick smaka av den här aperitifen, L'Elixir de nos Aïeules, hos nyfunna vänner i grannbyn. Jag kan tänka mig att flädersaft blandat med rosévin ger ganska lik smak även om den här drycken innehöll 16%.
Att jag dessutom fick lära mig vad fläder/hylle heter på franska är bonus. Om en månad är det dags att ge sig ut i omgivningarna och plocka fläderblommor och göra saft. Ni som bor i Sverige får vänta till slutet av juni, början av juli.

tisdag 1 mars 2011

Flamingos

 
På väg från Les Saintes Marie de la Mer körde vi, det som vi kallar Flamingo-vägen. Där är oftast störst chans att se flamingos och man kommer ganska nära. Men så nära som jag kom idag har jag aldrig varit förut, mer än i Borås djurpark förstås. Men det är ju inte samma sak. 
 Nu såg jag hur gigantiskt stora de är och jag är glad att de inte gick åt mitt håll. Jag skulle nog inte vilja klappa dem på huvudet precis.
De blev lite skrämda av mig och bredde ut sina vingar och flög en bit. Ser ni vilken stark färg de har på vingarna när de flyger. Antagligen är det väl för att skrämmas. 


 Men sen gick de lugnt och åt igen.

När vi kört en bit såg vi en stor mängd flamingos. De vita prickarna som syns långt bak i bilden är också flamingos.
På vägen såg vi också svarta tjurar och vita hästar, som tillsammans med flamingos är speciella för Camargue-området som börjar precis vid Arles där vi bor.
Nu börjar det även grönska lite på buskar och träd. Det är inte bara fruktträd som blommar utan man ser skiftningar i grönt längs vägen.