Vårt hus i Provence: Alla helgons dag

söndag 31 oktober 2010

Alla helgons dag

I Frankrike firar man fortfarande alla helgons dag på ett fast datum, dvs. den 1 november och i morgon är mycket stängt. Mannen skickade en bild från marknaden som visade en del av alla bollkrysantemum som säljs. Vi upptäckte redan förra året att det är allhelgonablomman framför alla andra i alla fall i vår stad. Utanför kyrkogårdarna står blomsterhandlarna och säljer blommor in i det sista.
De har inte så mycket ljus på gravarna om ens några. Det kan bero på att kyrkogårdarna är låsta på nätterna och ingen kan se dem. Det blir ju inte heller mörkt lika tidigt i södra Frankrike som i Sverige.

En annan sak som man ser varje lördag är pyntade bröllopsbilar. Både brudparets bil och gästernas pyntas med spetsar och blommor.
Brudparet har kvar sina rosetter runt backspeglar, vindrutetorkare m.fl. ställen tills de faller av. Förutom pyntet kör hela bröllopsföljet runt i stan och tutar som galningar med biltutan. Det kan bli ganska störande om man tänker på att det kanske är 5-10 följen varje lördag.
Men visst är bilarna fina?!

2 kommentarer:

Steekjes en Stygn sa...

Jag älskar franska kyrkogårdar kring den första november. Alla dessa "bollar" och även dem plastbuketter som byts ut mot nya.
Lite ljus här och var men inte mycket men blommorna i stora mängder.
Ha det gott.
Anje

Tulipa sa...

Hej!
Vad intressant att få lite information om hur det går till där nere...

Både bröllop och "begravning" fick du med!

Skönt att inte kyrkogårdarna hålls låsta här i alla fall!
Det finns ju bättre och sämre med varje land.

Ha det så gott!

Kram Mariette