Vårt hus i Provence: Sharonfrukt, Persimon, Kakiplommon, Diospyros

söndag 19 september 2010

Sharonfrukt, Persimon, Kakiplommon, Diospyros

På promenaden med Lena häromdagen såg jag några frukter ligga på marken. Jag kunde inte komma på då vad de heter men de såg i alla fall ut som kakiplommon.
Jag delade på en frukt och smakade lite... Inget gott alls, snarare väldigt beskt men när jag läst om det verkar det som om de vi äter i Sverige, Sharon, är odlade och antagligen sötare. Dessutom var kanske frukten inte mogen. Men titta på bilderna vilket mäktigt träd och vilken otrolig mängd frukt. (klicka på bilden för att få den större)


Hittade den här informationen i ett foruminlägg på odla.nu. (Tyvärr verkar Frukt och gröntfrämjandet inte finnas längre.)
Sharon/Persimon/Kaki
Diospyros kaki
Kaki, eller persimon, är ett lövfällande träd som ursprungligen kommer från Ostasien, troligen Kina eller Japan. Namnet kaki är japanska och betyder frukt. Från Ostasien fördes kaki till Frankrike omkring 1840 och har nu spritt sig till övriga länder kring Medelhavet och till Californien. Idag odlas kaki över hela världen, där klimatet är tillräckligt milt. 

Kakifrukter påminner till utseendet om en tomat, men skiljer sig genom de fyra stora foderbladen. Färgen kan vara gul– eller rödorange. Frukten är indelad i upp till åtta rum. skal och fruktkött har samma färg. När frukten är fullmogen är köttet genomskinligt och har mjuk nästan flytande konsistens. Smaken är söt. De flesta typer är kärnfria. Kaki innehåller i omoget tillstånd stora mängder garvsyra som ger en sträv bitter smak. Garvsyran bryts ned under mognaden. Dessa frukter går därför inte att äta innan de är helt mogna och mjuka. 

Sharonfrukter är kakifrukter som vidareförädlats i Israel. Dessa frukter saknar bitterämnen och kan ätas direkt efter skörd då de fortfarande är hårda. Smaken är söt och fyllig. Ibland skiftar fruktköttet i brunt på grund av sockerutfällningar i frukten. Dessa försämrar dock inte kvaliteten på frukten. 

Källa: Frukt & Grönt Främjandet 


Inga kommentarer: